Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Οδηγίες πρός φοιτητές


Oι βάσεις βγήκαν πολλοί απογοητεύτηκαν που δεν πέτυχαν στην σχολή που επιθυμούσαν ενώ άλλοι πετάνε στα ουράνια μιας και πέρασαν εκεί που ήθελαν. Προσωπικά πιστεύω ότι η κανένας πριν πάει και αρχίσει τις σπουδές του δεν ξέρει πραγματικά αν πέτυχε το στόχο του. Πολλοί θα δουν στην φοιτητική τους πορεία ότι η σχολή δεν είναι αυτό που περίμεναν, ενώ άλλοι σταδιακά θα συνειδητοποιήσουν ότι η σχολή, παρόλο που αρχικά δεν τους ταίριαζε, είναι αρκετά καλή. Καλή δύναμη λοιπόν σε όλους ευτυχισμένη και δημιουργική φοιτητική ζωή εύχομαι σε όλους και να δώσω μια σειρά από συμβουλές βασιζόμενός στην δική μου φοιτητική ζωή.
 1) Ενοικίαση σπιτιου: Εάν είστε σε μια σχολή με πολλά υποχρεωτικά καλό θα ήταν να μένετε κοντά στην σχολή αλλιώς θα σας φάνε οι δρόμοι. Ακόμα και αν η σχολή δεν είναι στο κέντρο καλύτερα κοντά και να κάνετε δρόμο για το κέντρο παρά το αντίστροφο μιας και οι ώρες στην σχολή είναι πολλές ενώ το πόσες φόρες θα θέλετε να πάτε στο κέντρο είναι σαφές λιγότερες. Όσο για το ενοίκιο καλύτερα φτηνό ενοίκιο και το σπίτι να έχει τα μειονεκτήματα του παρά το μεγάλο ένοικοι. Ως φοιτητής περνάει κάνεις πολύ χρόνο έξω παρά στο σπίτι οπότε κάνοντας μια σχετική οικονομία στο ενοίκιο κερδίζει σε εξόδους. Σίγουρα άλλοι θα έχουν καλύτερα  και μεγαλύτερα σπίτια οπότε θα βρεθεί το στέκι που θα μαζεύεστε. Προσέχετε το σπίτι να μην έχει προβλήματα όπως υγρασία χαλασμένα υδραυλικά γιατί θα σας ταλαιπωρήσει. Περιληπτικά λοιπόν, μικρό και λειτουργικό σπιτι ώστε να μην χαλάτε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σας εκεί. Επιπλέον όσο περνάνε τα έτη μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα καλύτερο σπίτι μιας και ο κύκλος των γνωστών σας αυξάνεται.
2) Φοιτητική μέριμνα. Μελετήστε τα δικαιώματα σας μπορεί να δικαιούστε δωρεάν σίτιση ή ακόμα και στέγαση. Στις εστίες σίγουρα τα δωμάτια ή η συγκατοίκηση σας περιορίζουν, αλλά από την αλλή, γνωρίζει κανείς πολύ κόσμο. Δείτε στην μετακίνηση αν προσφέρονται κάρτες μηνιαίων διαδρομών για να κόψετε και από εκεί κάποια έξοδα.
3) Ακαδημαϊκή πορεία: Εδώ τώρα είναι το μεγάλο μπέρδεμα. το πιθανότερο είναι στον πρώτο χρόνο να μην πάρετε καθόλου χαμπάρι τι γίνεται και προς τα πού πρέπει να κινηθείτε αλλά όσο περνάει ο καιρός καλό είναι κανείς να κάνει ένα πλάνο και να δει επακριβώς ποια μαθήματα τον οδηγούν στο πτυχίο. Προσπαθήστε να τελειώνετε με τα υποχρεωτικά και κυρίως τα εργαστήρια όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Μετά δείτε ποια είναι δύσκολα και χωρίστε τα σε εξεταστικές ώστε να μην δίνετε πολλά δύσκολα μαζί μιας και είναι πιθανον να μην περάσετε κανένα. Οργανωθείτε βρείτε παλιά θέματα όπως λένε «Ο διαβάστερός τρώει τον έξυπνο και ο οργανωμένος και τους δυο» που είναι μεγάλη αλήθεια!!!!! Μην σκάφτεστε από την αρχή μεταπτυχιακά και ιστορίες αλλά πως θα τελειώσετε, μετά προς το τέλος θα βρείτε και τα μεταπτυχιακά. Τώρα σε ένα μεγάλο δίλημμα σε σχέση με το αν πάει κάποιος στην σχολή και μετά εν του αρέσει και σκέφτεται να ξαναδώσει είτε απευθείας είτε με το 10%. Εδώ κρίνει ο καθένας μόνος του και κατά περίπτωση ειδικα για το 10% κάνει κανείς την αίτηση και μετα το σκέφτεται. Προσπαθήστε να εντοπίσετε καθηγητές που είναι συνεννοήσιμοι (αυτό και αν είναι δύσκολο στο πανεπιστήμιο) γιατί πιθανόν αν συνεχίσετε να χρειαστείτε συστατικές επιστολές οπότε καλό θα είναι να έχετε και καλό βαθμό στο μάθημα τους.
4) Φοιτητική ζωή: Μην περιμένετε η πόλη που πήγατε να είναι σαν την δικιά σας. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη μπορεί μικρότερη αλλά σίγουρα θα είναι διαφορετική οπότε απολαύστε την και μην γκρινιάζετε συνέχεια. Κανένας δεν συμπαθεί τους μίζερους οπότε μόνο να χειροτερέψετε τα πράγματα μπορείτε. Εξόδους θα τα βρέιτε όλα με τον καιρό απλά όπου πάρτυ καλό είναι να είστε εκεί, ιδιαίτερα στην αρχή. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΤΥ ΚΟΜΜΑΤΩΝ αυτή είναι προσωπική άποψη. Επίσης καλό είναι να μάθετε να μαγειρευτέ και τίποτα μιας και κερδίζετε και χρήματα και κάνετε και κάνα τραπεζάκι στους άλλους ώστε να περνάτε καλά. Σίγουρα θα πετάξετε μερικά στην αρχή αλλά μετά …τρέμε Μαμαλάκη.
5) Δουλεία: Αν σας παίρνει δουλέψτε κέρδος είναι διευρύνετε τον κύκλο σας και που ξέρει κάνεις μπορεί τελικά να ασχοληθείτε με την δουλεία αυτήν παρά με αυτό που σπουδάσατε.
 Αυτά τα ολίγα είμαι σίγουρος ότι όλοι σας θα περάσετε εξαιρετικά και ότι η φοιτητική ζωή θα σας μείνει αξέχαστη με όποιον τρόπο και να επιλέξετε να την περάσετε. Απλά μείνετε μακριά από «κακοτοπιές» μιας και δεν αξίζει να σπαταληθούν έτσι 4 τουλάχιστον χρονάκια.

2 σχόλια:

  1. 6) Ασχοληθείτε όσο πιο ενεργά μπορείτε σε συλλόγους φοιτητών: αθλητικούς, πολιτιστικούς, ...ραδιοφωνικούς ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι ραδιοφωνικους Νικο μπορει για τα παιδια να ειναι ραδιο -φονικοι οπως σε μερικους που ξέρω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας

Προσοχή !!!!! Άκαπνος